Tandgnissling

Om man gnisslar tänder innebär det att man gnider tänderna i över- och underkäken mot varandra. Ibland kan det uppstå ett gnisslande ljud. Gnissla tänder gör man oftast omedvetet, när man sover eller koncentrerar sig.

Det finns flera faktorer som påverkar sömnens kvalitet och som kan göra att man gnisslar eller pressar tänder i sömnen, till exempel rökning, alkohol, stress, oro och snarkningar.

Pressar man tänder biter eller håller man ihop käkarna under korta eller långa intervall. Detta kan man göra både under sömnen och när man är vaken.

Om man pressar tänder när man är vaken beror det oftast på stress och ökad anspänning. Om man pressar tänder när man är vaken kan man bli hjälpt av ett särskilt rörelseträningsprogram, som gör att musklerna i käken blir mer avslappnade och att man blir medveten om underkäkens position.

Symtom som kan uppstå när man gnisslar och pressar tänder är ljud från ena eller båda käklederna när man öppnar och stänger munnen, svårigheter att gapa stort, trötthetskänsla eller värk i käkmusklerna, värk i käken när man gapar eller tuggar, diffus ömhet eller värk i en eller flera tänder och dov eller molande värk vid tinningarna och pannan. Ofta har man besvären redan när man vaknar på morgonen. Ökat tandslitage och spruckna tänder förekommer också.

Bettskena

En bettskena kan lindra eller ta bort dina besvär. Det är en formgjuten plastskena i mjukplast eller hårdplast för att skydda dem mot slitskador.

 

En bettskena är en specialtillverkad plastskena som du trycker fast över tänderna under natten. Den används för att påverka underkäkens rörelse-mönster som medför en förbättrad funktion i tuggsystemet och bidrar till att spända käkmuskler lättare kan slappna av och att dina tänder skyddas mot slitskador. Sekundärt avlastas käklederna, käk- och nackmuskulatur.