Att tänderna blir gulare med åren stämmer faktiskt. När man är ung har man mindre av det  gulare tandbenet, dentinet, och mer emalj. När vi blir äldre tunnas emaljen ut och  intrycket är att man får gulare tänder. Te, kaffe, vin och tobak sätter också tydliga spår på tänderna.

Innan man bleker tänderna måste de undersökas av vår tandläkare eller tandhygienist som bland annat bedömer om emaljen är tillräckligt tjock för att klara en blekning. Om du har tandsten måste detta tas bort.

Tandblekningen sker sedan med en gel som läggs i en skena som tillverkats efter din över- och underkäke. Du kan även välja att bleka dina tänder med förfyllda engångsskedar.

Blekningen utförs sedan hemma.

Resultatet är beroende av utgångsläget. Eventuellt kan blekningen behöva upprepas för att ge ett optimalt resultat. Men en blekning som utförs på rätt sätt med säkra produkter räcker flera år utan att förstöra tandköttet.

Den närmaste tiden efter blekningen bör man vara försiktig med livsmedel som kan färga tänderna. I samband med blekning kan man få irriterat tandkött eller ilningar i tänderna, men dessa eventuella besvär försvinner efter några dagar.

 

.
 


Opalescence tandkräm


Hur fungerar Opalescence whiteningtandkräm?
Tandkrämen löser upp färgpigment som ligger på tandens yta, slipar bort missfärgningar samt gör tänderna renare, glattare och därmed naturligt ljusare.

Vad gör tandkrämen så bra?
Den innehåller olika typer av partiklar som gnuggas över tandens yta så att beläggningar och missfärgningar försvinner i olika grad. Dessutom innehåller krämen ytspänningsminskande ämnen, så kallade poloxamer, som löser färgpigment samt gör tandytan hal vilket gör att pigment och plack inte fäster lika lätt.

Hur påverkar slipeffekten mina tänder?
Tandkrämer med hög slipeffekt kan på lång sikt skada och slita ut emaljen. Speciellt om du använder eltandborste. Opalescence är en lågslipande tandkräm och därför skonsammare än de flesta andra whiteningtandkrämer. Hos Opalescence är det istället främst de ytspänningsminskande poloxamerna som verkar för att avlägsna färgpigmenten. På så sätt behöver du inte använda mer ”våld” än nödvändigt. Sliphalten mäts i RDA. Lågslipande tandkrämer ska ha ett RDA-värde/slipeffekt under 80. Opalescence har RDA-värde 66.